stapel stenen

Oplossingsgerichte therapie

Behandeling van stress, angst en burn-out klachten

 

Ogenschijnlijk dagelijkse problemen kunnen hun oorsprong hebben in angstgevoelens veroorzaakt door heftige of zelfs traumatische gebeurtenissen. Zo kan het niet halen van deadlines een oorsprong hebben in faalangst en angst voor spreken in het openbaar het gevolg zijn van een beschadigd zelfbeeld. Het rationaliseren van het probleem of het aanleren van vaardigheden om er mee om te gaan is dan meestal niet voldoende om weer plezier, voldoening en (zelf)liefde te ervaren.

Sommige terugkerende klachten en negatieve gevoelens kun je niet met praten alleen verminderen of verhelpen. Ook tijd heelt helaas niet alle mentale wonden. Ons brein heeft soms wat extra hulp nodig om nare gebeurtenissen te verwerken en op te ruimen.  Regelmatig terugkerende negatieve gevoelens of herinneringen kunnen iemands (werk)plezier, zelfvertrouwen, effectiviteit en levensvreugde behoorlijk in de weg staan of zelfs saboteren.

Met behulp van verschillende oplossingsgerichte therapievormen zoals ACT en IEMT, in combinatie met coaching help ik jou negatieve gevoelens, angstgevoelens en de herinneringen daaraan te verminderen of zelfs te neutraliseren. Je zal ervaren dat je daarna zelfstandig en zonder negatieve gevoelens in staat bent om te kiezen voor de manier van leven (werk en privé) zoals jij dat wil en het voor jou plezierig en waardevol maakt.

 

ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

Tijdens dit oplossingsgerichte traject leer je op een flexibele manier omgaan met de obstakels die je in je leven tegenkomt (Acceptance), zodat je ook kan blijven investeren in dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment).

De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. Tijdens het traject leer je dan ook hoe je aandacht en energie kunt geven aan zaken die voor jou echt belangrijk zijn in plaats van het gevecht met vervelende en belemmerende gedachten.

Dit traject is ook heel effectief voor het verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden zoals communicatie, beïnvloeden en onderhandelen, assertiviteit en het omgaan met heftige emoties en conflicten.

 

IEMT (Integral Eye Movement Therapy)

IEMT is een zeer effectieve methode om onplezierige lichamelijke reacties en (onbewuste) negatieve gedachtepatronen te doorbreken en positief te veranderen. Met IEMT verminderen of verdwijnen de negatieve patronen waardoor jij weer ruimte krijgt om situaties anders (positiever) te benaderen.

Met IEMT help jij jouw brein om niet functionele negatieve patronen op te ruimen waardoor er weer ruimte en rust ontstaat voor helpende gedachten. IEMT is een client-vriendelijke behandelmethode en werkt snel, eenvoudig en effectief. De cliënt hoeft niet te vertellen waar hij/zij mee zit, zich schuldig over voelt of voor schaamt. Ook het herbeleven van een traumatische ervaring is voor een effectieve behandeling niet nodig. IEMT heeft ook nauwelijks vervelende bijwerkingen.

IEMT werkt niet altijd en niet bij iedereen, gelukkig wel heel vaak en bij bijna iedereen. Voordat de behandeling begint beoordelen we met een kennismakingssessie of IEMT voor jou werkt en de juiste aanpak is.

Veel voorkomende klachten en problemen waar ACT en IEMT een positieve bijdrage aan kunnen leveren:

  • Verminderen of neutraliseren van sterke negatieve emoties, gevoelens.
  • Loslaten van vervelende herinneringen of angstige toekomstbeelden
  • Doorbreken van blokkades en belemmeringen.
  • Behandeling van trauma’s en post-traumatische stress (PTSS).
  • Vermindering van stress gerelateerde klachten.
  • Voorkomen en behandelen van burn-out klachten.
  • Weghalen van het fundament onder een depressie.
  • Beheersen van heftige ongewenste emoties zoals verdriet en boosheid.
  • Negatieve zelfbeeld issues.
  • Niet functionele heftige spanningen en angsten voor bijvoorbeeld het geven van presentaties, maken van examens, vliegangst en sollicitatiegesprekken.

Heb je interesse of wil je meer info? Vul dan het formulier in en ik neem snel contact met je op!